Jättemånga kan inte ens tänka sej något liv utan att kunna söta.
Numera finns det alternativ som inte ger en viktökning. Genom att använda sig av medel som sackarin så kan man fortfarande få den söta smaken men med gott samvete.
Men sackarin är definitivt inte det enda eller ens det effektivaste alterntivet till normalt socker.
Redan på 1800-talet började sackarin att användas som sötningsmedel för kaffe och te istället för socker. Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.
En orsak till att sackarinet är populärt bland diabetiker. 500 gånger mer sötningseffekt jämfört med vanligt socker är inte dåligt men tyvärr följer det med en bismak av metall.
Ett annat bra alternativ är Sukralos som sötningsmedel som smakar gott och har bara ett fåtal kalorier.
Sukralos ger också cirka 500 ggr sötare effekt och man kan dessutom hetta upp det så det är mycket lämpligt till bakning. Det är inte konstigt att Sukralos smakar som rent socker eftersom det är gjort av socker. Ett medel som är lite svagare i sötningsgrad är cyklamat.Cyklamat ett samlingsnamn för olika salter som används som sötningsmedel och har runt 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.
På senare år har Aspartam blivit känt som ett sötningsmedel, det är uppbyggt av två aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran. Aspartamet kommer vid användning att brytas ner till fenylalanin och det är vanligt förekommande i produkter som marknadsförs som bättre för den som vill gå ner i vikt.
Problemen med Aspartam är att smaken är lite kemisk.
Utöver de articifiella finns det också 100 % naturliga och de är väldigt populära
På senare år så har det förekommit en hel del diskussion om de artificiella sötningsmedlen som aspartam och sackarin och man har varnat för att det kanske inte är så hälsosamt att överdriva användandet av dessa.
Så då Stevia (som också kallas sötflockel) släpptes på marknaden blev många glada.
Stevia säljs bland annat i form av sötströ som är som strösocker med den skillnaden att Stevia är så mycket nyttigare. Sötning med Stevia sötströ ger 18 gånger starkare sötning än strösocker.
Stevia har ett problem och det är att det har en lätt smak av lakrtits. Tillverkarna av Stevia försöker ibland att dölja denna smak genom att blanda i annat men oftast med ett dåligt resultat.
Erytritol är ett naturligt sötmedel som finns i päron och melon. Smakar som socker och ser dessutom som socker. I smak det näst bästa sötmedlet efter Sukralos.
I vanliga butiker kan det vara omöjligt att hitta både Erytritol och Sukralos men på e-shopparna prisad.se eller allt-fraktfritt.se finns de att beställa.
När du ska välja ett bra sötningsmedel så ska du veta att man ska få i sig mycket av de artificiella sorterna för att det ska anses vara farligt.
Om du inte gillar stevia och andra naturliga alternativ så kan du definitivt använda kända preparat som sackarin och sukralos. Välj utifrån din smak så att du får smaken som trots allt är så viktig då man vill ersätta sockret med något bättre.